Feeding practices in sheep stockbreeding in Algeria steppe (M’Sila region): Current situation and prospects for improvement - Institut Agro Montpellier Accéder directement au contenu
Communication Dans Un Congrès Année : 2019

Feeding practices in sheep stockbreeding in Algeria steppe (M’Sila region): Current situation and prospects for improvement

Pratiques d’alimentation dans les élevages ovins en steppe algérienne (Région de M’Sila) : Réalité et perspectives d’amélioration

Résumé

The Algerian steppe territory covers 20 million hectares and is located between the isohyets of 100 and 400 mm/year. It is home to17 million sheep (MADRP, 2016). For the past 50 years, it knowing many changes and transformations resulting from the stockbreeding management that contributed to a decline in forage productivity and the surface of steppe pastures. In this way, steppe pasture covers only 30 to 40% of the animal’s feed needs. In this situation, stockbreeders are adopting various feeding strategies. Our objective was to assess the feeding practices adopted by the herders in M’Sila region. This region has 1 million ha of rangelands and hosts 1.63 million sheep heads (DSA, 2016). One hundred herders, from the different breeding systems and different pastoral areas, were investigated by technical-organizational approaches. The analysis of field interviews revealed the presence of two feeding calendars, involving different feed sources (concentrate feeds, cultivated forages, and cereal co-products). Although the intake of concentrated feeds is a recurrent practice to meet animal needs (about 40% of ration), there are new feeding trends based on the direct consumption of green fodder (barley, oat and alfalfa). The choice of feeding strategies to be undertaken depends on the socio-economic and agricultural considerations of each herder (herd size, financial capacity, farming practice, income diversification, etc.).
Le territoire steppique algérien de 20 millions d’hectares, se délimite entre les isohyètes de 100 et 400 mm/an. Il abrite 17 millions d’ovins (MADRP, 2016). Depuis 50 ans il a connu de nombreuses évolutions et transformations engendrant des conduites d’élevage qui contribuent à une baisse de la productivité fourragère et de la surface des pâturages steppiques. Ainsi, la pâture steppique couvre seulement 30 à 40% des besoins alimentaires des animaux. Pour faire face à cette situation, les éleveurs adoptent diverses stratégies alimentaires. Notre questionnement s’intéresse aux pratiques et modalités d’alimentation adoptées par les éleveurs de la région de M’Sila. Cette région compte 1 million d’ha de parcours et 1,63 million d’ovins (DSA, 2016). Cent éleveurs des différents systèmes d’élevage et de différentes zones pastorales ont été enquêtés par approches technico organisationnelles. L’analyse des données des entretiens de terrain révèlent la présence de deux calendriers alimentaires, avec différentes tendances fourragères (aliments concentrés, fourrages cultivés, et sous-produits de la céréaliculture). Bien que l’apport des aliments concentrés relève d’une pratique récurrente pour satisfaire les besoins des animaux (soit environ 40% de la ration), il existe des nouvelles tendances alimentaires basées sur les fourrages cultivés et consommés généralement en vert (orge, avoine et luzerne). Le choix des stratégies alimentaires à entreprendre dépend de considérations socio-économiques et agricoles de chaque éleveur (taille de troupeau, capacité financière, pratique de l’agriculture, diversification des revenus, etc.).
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Origine : Fichiers produits par l'(les) auteur(s)

Dates et versions

hal-03262191 , version 1 (16-06-2021)

Licence

Paternité - Pas d'utilisation commerciale - Pas de modification

Identifiants

  • HAL Id : hal-03262191 , version 1

Citer

Llyes Hadbaoui, Abdelhakim Senoussi, Johann Huguenin. Feeding practices in sheep stockbreeding in Algeria steppe (M’Sila region): Current situation and prospects for improvement. Seminar FAO-CIHEAM of the Sub-Network on Production Systems & Sub-Network on Nutrition, Oct 2017, Meknes, Morocco. ⟨hal-03262191⟩
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